Farvet vand

 

Har du pludselig misfarvet vand i din vandhane? Se her, hvad det kan skyldes hvis vandet pludselig ikke længere er klart.

Hvorfor er vandet indimellem rødbrunt/rustfarvet?


Hvis det kolde vand bliver uklart og misfarvet eller rødbrunt/rustfarvet, skyldes det forstyrrelser i ledningssystemet. Dette kan fx ske under reparationsarbejde på forsyningsledningen i gaden eller inde i ejendommen.
Misfarvningen er et forbigående fænomen, der skyldes, okker (kalk og jern) rives med fra ledningsnettet.

Du bør ikke anvende vandet til drikkevand, før vandet atter er klart. Har du drukket af vandet, inden du opdager misfarvningen, er der dog ingen grund til panik.

For at få rent vand skal du gennemskylle dit ledningssystem/dine rør ved at lade alle vandhaner løbe et par minutter, indtil vandet bliver klart.

Hvorfor er vandet indimellem hvidt?


Hvis vandet er hvidt, skyldes det normalt luft i vandet.
Prøv at fylde et glas med "hvidt" vand og du vil se, at luften hurtigt bruser af, så vandet igen bliver klart.
Luft i vandet er et forbigående fænomen, der kan forekomme, hvis der indesluttes luft i forbindelse med reparationsarbejde på ledningsnettet. "Hvidt" vand er ikke sundhedsskadeligt.

Hvorfor får jeg blågrønne aflejringer?


I kobberinstallationer vil der kunne opløses kobber i vandet. Kobber kan sætte sig som blågrønne aflejringer i el-kedler, toiletter, håndvaske og lignende.

Indholdet af kobber vil være størst efter stilstand i installationen. Skyl derfor altid vandhanen igennem ved at lade vandet løbe, så vandet er koldt, når du drikker det.

Hvad gør jeg, hvis mit vasketøj er blevet misfarvet?


Læg tøjet i vand tilsat 100 gram citronsyre pr. 10 liter vand. Brug en plastbalje - ikke badekarret, da syren kan ødelægge emaljen. Brug så varmt vand som tøjet kan tåle.
Lad tøjet ligge i blandingen fra ½ time til et døgn, afhængig af hvor kraftig misfarvning der er tale om.
Skyl tøjet godt igennem i blandingen (brug gummihandsker) og skyl efter i rent vand. Skyl færdigt i vaskemaskinen.


Vær opmærksom på, at syren i nogle tilfælde kan skade tøjets farver og angribe lynlåse og knapper af metal.

//